Jirkovský Písňovar – soutěžní sobota

Jirkovsý Písňovar 2016

Páteční koncert Jirkovského Písňovaru patřil již tradičně organizátorům, tedy Ventilkám ZUŠ Jirkov. Ale další den Písňovaru už je úplně jiný. Ventilky organizují, zařizují, vozí, vysvětlují, prostě dělají všechno, jenom prostě nezpívají. To je výsadou hostů. A že jich letos zase bylo! Počet sborů se za roky praxe ustálil na čísle 18, ostatní měli smůlu, větší počet by se nedal technicky zvládnout. I tak je to velká porce, protože 18 sborů znamená v reálu cca 400 – 500 soutěžících a k tomu si připočtěte ještě další kolegy a kamarády, hlídací babičky, popř. partnery a číslo se tím pádem stále navyšuje. Ale prostory zámku se nafouknout nedají.

Soutěžní sobota je pro mě velmi náročný a zároveň velmi relaxační den. Protože zpěv je přesně můj šálek kávy, těším se vždycky, co nového a zajímavého uslyším. A pomyslný hrnec, ve kterém se vaří všechny písně, byl tentokrát plný opravdu samých delikates.

Výkony soutěžících hodnotila letos porota ve složení Prof. PaedDr. Jiří Holubec, Ph.D. (předseda poroty), dále Nancy Gibson (Německo), MgA. Kamila Zenklová a MgA. Michal Hájek. Měli opravdu nezáviděníhodnou pozici, protože určit mezi těmi úžasnými výkony, kdo je ten nejúžasnější, to bylo vskutku náročné a byla jsem moc ráda, že jsem tuhle situaci nemusela řešit já.

Jirkovský Písňovar 2016 - porota          Jirkovský Písňovar 2016 - porota

I výběr fotek byl pro mě letos oříškem. Nejraději bych vám tu představila všechny fotky těch skvělých muzikantů, které jsem během soboty nafotila, ale prostor mi to nedovoluje, tak vám je představím ve skromné formě. V dopoledním bloku jsme slyšeli Song Ladies z Kladna, Korálek z Mostu, Dábrlíbap z Prahy, Audite Silete Bohosudov z Krupky, Poptales z Chemnitz, Mendík z Českých Budějovic, Všelijak z Prahy a Singing Friends z Litoměřic. 

Po obědě pak následoval další bezva blok, ve kterém jsme mohli slyšet Unique z Rokycan, Komorní sbor Teplice z Teplic, Crashendo z Prahy, Panoptikum z Ústí nad Labem, The Boaters z Prahy, Oktet z Prahy, Kriskroskvintet z Prahy, 10Men z Prahy, a také poslední sbor, CH–TDŽ! byl z Prahy. 

Myslím, že i z fotek na vás dýchá ta náramná atmosféra, nadšení a elán a umíte si tedy alespoň trošku představit, jak to v tu soutěžní sobotu vypadalo.  Čekání na výsledky si mohli soutěžící zkrátit na nádvoří zámku, kde pro ně Jakub Kacar a spol. připravil oblíbenou soutěžní Sborympiádu a pokud měli zpěvu ještě stále málo, byl tady Pavel Houfek a skupina To vymyslíme. 

Po zábavě a odpočinku už ale každý čekal na vyhlášení výsledků kategorií a Grand Prix. A kdo tedy nakonec zvítězil? Chtěla bych říci, že všichni, kdo sebrali odvahu, přijeli a zazpívali…..ale tak to není, protože porota byla opravdu odborná a vybrala toho nejlepšího ze všech. Nejvíce bodů získal sbor CH-TDŽ!, Grand Prix a pohár Jirkovského rytíře 2016 získal Oktet Praha! Blahopřejeme a těšíme se za rok zase na nové písně na zahajovacím koncertě, tedy 6. října 2017!

Výsledková listina – JP 2016

A takhle probíhalo samotné vyhlašování výsledků a soutěž o Grand Prix. 

Tak to byla soutěžní sobota. A pokud je vám líto, že jste nemohli tu skvělou muziku slyšet naživo, máte ještě několik posledních možností v neděli 2.10.2016. Po semináři a workshopu, které povedou Kamila Zenklová a Michal Hájek, budou následovat koncerty některých sborů v regionu.  Ve 13:00 hodin to bude koncert Písňovar v podzámčí, před Galerií Jirkov. V15:00 hodin si můžete sborový zpěv vychutnat na koncertě Písňovar v Chomutově, v Atriu SKKS Chomutov. A úplně poslední možnost budete mít v 17:00 hodin na koncertě Písňovar v Krušných horách v kapličce na Jindřišské. Tam totiž zazní poslední tóny letošního 10. ročníku festivalu Jirkovský Písňovar. Jirkovský Písňovar 2016 byl pro zámek Červeny Hrádek i takovou malou derniérou – od příštího týdne začíná na několik měsíců rekonstrukce Rytířského sálu i dalších prostor zámku. Jsme moc rádi, že jsme to ještě stihli a mohli jsme magické prostory zámku představit i našim hostům. Jirkovský Písňovar 2016 skončil, ať žije Jirkovský Písňovar 2017!

A tohle už je malé ohlédnutí za posledními chvilkami Jirkovského Písňovaru 2016! 

Související obrázky: