Jirkovský Písňovar 2017 – den první

Je pátek, 6. října 2017, pro někoho je to den, jako jiný, ale pro milovníky sborového zpěvu je to jasná věc – začíná Jirkovský Písňovar! Program tohoto třídenního festivalu je za 11 let jeho existence všeobecně znám, ale přesto jen lehce zrekapituluji. V pátek se koná na zámku Červený Hrádek zahajovací koncert, na kterém již pravidelně vystupuje organizátor Písňovaru, Ventilky ZUŠ Jirkov. Letos tomu nebylo jinak a Ventilky si pro své příznivce připravily nový repertoár. Nově také ukončila Dita 10 let svého vtipného moderování a předala tuto funkci Jakubu Houdkovi. Po dnešním večeru je jasné, že bude jejím důstojným nástupcem. Pro zpestření večera vystoupily i pokračovatelé Ventilek – dětský pěvecký sbor Světlušky, takže společná píseň byla pak samozřejmostí. Takhle tedy proběhla první část večera. A pak, jak se již stalo tradicí zahajovacích koncertů, vystoupil se svým programem vítěz loňského festivalu, dnes to byl již poněkolikáté Oktet Praha. Je to sbor, který si svou vysokou profesionalitou získal nejen u nás v Jirkově mnoho fanoušků a to bylo znát i na bouřlivém ohlasu všech přítomných. Atmosféra v Rytířském sále byla opravdu skvělá, silně nakažlivá a člověk si uvědomil, jaké zázraky hudba způsobuje – zklidňuje duši, vyvolává dobrou náladu a pohodu a v neposlední řadě i lidem vnáší do tváří úsměv. Tak tomu bylo i v ten páteční večer na zámku a končilo se opravdu famózně, jak uvedl moderátor – občerstvením pro všechny přítomné. Bylo to příjemné zakončení pohodového večera a dávalo zároveň prostor těm, kteří si chtěli povídat, radovat se a těšit na zítřejší soutěžní bloky festivalu.

Pokud si chcete také udělat krásný víkend, přijďte na zámek v sobotu, 7.10. v 10:00 hodin – v tu dobu se právě v Rytířském sále začnou vařit populární písně a podle seznamu přihlášených sborů to budou zase samé delikatesy! A pokud si chcete o víkendu přispat, pak přijďte třeba až odpoledne – pořád bude z čeho vařit, a také toho bude hodně k poslouchání. Těšíme se!

Zámek Červený Hrádek se oblékl do podzimních barev….

Organizátoři festivalu, Ventilky, otevřely spolu se Světluškami zahajovací koncert, jak jinak, hymnou festivalu – My máme Písňovar. Pak už se rozloučila moderátorka bývalá a byl přivítán moderátor současný, takže v podstatě už nebránilo nic tomu, aby koncert začal….

….a postaral se o to sbor nejmladší – Světlušky

….a pak už následoval minikoncert Ventilek s novým repertoárem….

….společná píseň malých a velkých….

Oktet Praha, loňský vítěz, nadchl svým osobitým projevem, obrovskou muzikálností a profesionální přesností všechny přítomné….

Od Ventilek dostali za svůj skvělý výkon naše nová trička, a tak se rázem z modrého Oktetu stal zelený, a tak tomu bylo i u přídavku, který si publikum prostě vytleskalo….

 

Související obrázky: