Exkurze do Terezína

Výtvarný obor stále pracuje na celoročním projektu, nazvaném Cesta do země zaslíbené. A protože se tomuto židovskému tématu v současné době věnuje více do hloubky, uspořádal ve čtvrtek 15. března pro své žáky poznávací a motivační zájezd do Terezína. Na začátku tohoto školního roku uspořádali učitelé se svými žáky výstavu, která měla název Cesta do chrámu a byla zahajovací výstavou většího celku v budově jirkovské synagogy, druhá výstava se konala v Galerii dětí ZUŠ Jirkov pod názvem Synagoga v ZUŠ. Pro učitele i žáky je důležité chtít hledat možnosti a místa, kde se mohou více vzdělávat a nasbírat impulzy pro další výtvarnou práci. Proto k tomuto tématu vybrali Terezín, město, které se zapsalo do našich dějin v souvislosti s 2. světovou válkou.

Po příjezdu do Terezína dostala skupina svého průvodce, který se všem zúčastněným věnoval a všechno vysvětlil. Současná expozice ukazuje, v jakých podmínkách žili vězni a jaká byla náplň jejich dne. Po zhlédnutí filmu ve starém dobovém kině se ještě žáci i jejich učitelé podívali do muzea ghetta a krematoria.

Exkurzi využili žáci hlavně výtvarně, měli s sebou skicáky a tužky, mohli si připravit pro svou práci v hodinách libovolné skici, další možností vytvoření dokumentace bylo fotografování. A protože je výtvarný obor zaměřen i na náročnější témata k zamyšlení, byl výlet do Terezína výborným podnětem právě k přemýšlení, sbírání nových materiálů i zkušeností, které budou žáci postupně zpracovávat v různých výtvarných technikách.

Související obrázky: