Mažoretky na MS

         

 Na konci srpna se konalo 6. Open World Championship Majorettes sport 2018, což je vrcholné soutěžní klání v mažoretkovém sportu. Soutěž mažoretek se konala ve sportovní hale Královka v Praze od 21. do 25. srpna a byla rozdělená do disciplín podle náčiní, věkových kategorií a formací. Postupovým klíčem pro tuto soutěž bylo několik předešlých postupových soutěží na území ČR a jiných členských zemí organizace IFMS. Odborná porota v každé postupové soutěži bodově ohodnotila každou choreografii, z které pak vzešla finální listina soutěžních choreografií, která měla šanci bojovat o titul nejvyšší. Základní uměleckou školu Jirkov pod vedením učitelky a choreografky Hany Šimkové úspěšně reprezentovaly dvě skupiny dívek, které se postupně probojovaly přes základní kvalifikace po MČR. První skupinou jsou Marionky, jedenadvacetičlenná formace v juniorské věkové kategorii s náčiním pom-pom a tou druhou je sedmičlenná miniformace v seniorské věkové kategorii s pom-pomy. Z MČR, které se konalo v červnu v Náchodě, si odvezly naše seniorky zlatou medaili, juniorky s velkou formací medaili stříbrnou. Obě skupiny tak získaly postupy na World Championship, tedy Mistrovství světa. Děvčata věděla, že je čeká další trénování a přípravy o prázdninách, aby mohla dosáhnout toho nejlepšího výkonu.

Přes velkou konkurenci a znatelný pokrok zahraničních týmů se podařilo seniorské miniformaci ze ZUŠ Jirkov dosáhnout na druhé místo a titul I. Vice World Champion.

Další den se dařilo i velké formaci juniorek, které dosáhly až na místo třetí, s titulem II. Vice World Champion.

Je až neuvěřitelné, jaký mají děvčata z Jirkova soutěžního ducha a umí se prosadit v tak velké konkurenci. Za úspěchem v tomto umělecko – sportovním oboru stojí fungující systém několika faktorů. Těmi jsou samozřejmě fyzická příprava všech členek po stránce pohybové a gymnastické, zajímavé zpracování choreografie, krásné kostýmové vybavení. Těmi dalšími jsou například zodpovědný přístup a soudržnost všech členek v týmu, podpora rodičů, dobré zázemí k trénování. Nejtěžšími překážkami jsou pak náhlé zdravotní komplikace jednotlivců a s tím spojené úpravy choreografie. S tím vším se mažoretky ze ZUŠ Jirkov musely poprat, a nyní se mohou pyšnit skvělými tituly!

Od září se začnou jirkovské mažoretky připravovat na další soutěžní sezónu. Vše tedy začne od začátku – nové choreografie, nové kostýmy, nové prvky do sestav atd. Budeme jim přát hodně sil a štěstí a budeme doufat, že se jim bude opět tak skvěle dařit jako tomu bylo letos!          

Související obrázky: