Bar-beans přivezly zlato ze Španělska

               Jedenáctičlenný ženský pěvecký sbor Bar-beans, jehož členkami jsou převážně zpěvačky komorního smíšeného sboru Ventilky ZUŠ Jirkov, funguje pod vedením Mgr. Marie Hánové a Mgr. Kristýny Müllerové od dubna letošního roku.

            Po premiérovém koncertě, který se konal 10. září 2018 v kapličce na Jindřišské, se Bar-beans hned druhý den vydaly na mezinárodní sborový festival a soutěž Pabla Casalse “Cançó Mediterrània” do španělské Barcelony a Lloret de Mar.

            Již osmého ročníku této prestižní soutěže se zúčastnilo v letošním roce 22 sborů z mnoha míst světa. Na slavnostním zahájení festivalu, které se konalo ve středu 12. září 2018 na náměstí Plaça de la Vila v Lloret de Mar, se každé z těles mělo možnost představit krátkým vystoupením. Potkaly jsme zde nejen kolegy z České republiky a sousedy ze Slovenska a Polska, ale například i soutěžící z Ruska, Litvy, Francie, Itálie či vzdálené Indonésie a samozřejmě Španělska.

            Samotná soutěž probíhala v krásném kostele St. Roma Church v Lloret de Mar. Naším “dnem D” byl čtvrtek a na řadu jsme šly jako úplně první. Za milé podpory zdejších obyvatel i turistů jsme provedly svůj soutěžní repertoár hned ve třech kategoriích pro dospělé sbory: sakrální hudba, lidová hudba a populární hudba. Na výsledky jsme si však musely počkat až do soboty.

            Aby se nám čekání nezdálo příliš dlouhé, byl na čtvrtečním programu ještě koncert na náměstí Plaça de la Vila a páteční program sestával z návštěvy Barcelony. V hlavním městě Katalánska a provincie Barcelona jsme si stihly prohlédnout proslulý chrám Sagrada Família a některá další díla slavného katalánského architekta Antonia Gaudího, např. Park Güell a domy Casa Batlló a Casa Milà, projít se po La Rambla, 1,2 km dlouhé promenádě spojující Katalánské náměstí a Kolumbův památník, navštívit zdejší trhy a jednu významnou památku prozkoumat velmi zblízka – v nádherné gotické Barcelonské katedrále, též katedrále svatého Kříže a svaté Eulálie, jsme měly příležitost provést opět svůj sakrální repertoár.

            Ve zbylém volném čase jsme si zaplavaly v moři, prošly palmami a historickými stavbami zdobené městečko Lloret de Mar a už přišla sobota večer a očekávané vyhlášení výsledků. Čtyřčlennou mezinárodní porotu zřejmě okouzlil nejen náš elegantní a decentní outfit, ale i náš výborně provedený repertoár, a tak učinila ženský pěvecký sbor Bar-beans vítězem všech tří kategorií, ocenila nás třemi zlatými pásmy a udělila nám zvláštní cenu, kterou je pozvání přímo od prezidenta Polské asociace sborů a orchestrů na mezinárodní sborový festival “Gaude Cantem” v polském městě Bialsko-Biała, který se bude konat v říjnu roku 2019.

            Nyní jsou ale Bar-beans zpět v Čechách a vy si nás můžete přijít poslechnout na zahajovací koncert Jirkovského Písňovaru, který se bude konat v pátek 5. října 2018 od 19:00 na zámku Červený Hrádek. Budeme se těšit!

Barbora Černá 

Související obrázky: