RDB hrál dětem

Je už dlouholetou tradicí, že orchestr naší školy, Red Dwarf Band, pořádá kromě běžných vystoupení a koncertů také výchovné koncerty pro žáky jirkovských základních škol. Děti se tak příjemnou formou seznamují s různými hudebními nástroji a jejich historií, vidí je přímo „v akci“ a zároveň se učí nenásilnou formou vnímat a poslouchat hudbu jako takovou. A jeden z koncertů proběhl v dnešním jarním, čtvrteční dopoledni v koncertním sále naší školy. Výsledky práce orchestru i sólistů hudebního oboru si poslechlo téměř 400 žáků našich škol.

Koncert uváděla paní učitelka Michaela Třeštíková a orchestr řídil jeho dirigent, Vilém Liebig. Zpěvačkou orchestru je Kateřina Klimentová. Sólová čísla si připravili Martin Matocha (klávesy), Lucie Skalníková (saxofon), Gabriela Muňózová (elektrická kytara), Michal Vlček (trubka), Markéta Strejcová (basová kytara), Pavla Juppová (zpěv), Radek Dundr (bicí), dále vystoupilo saxofonové kvarteto ve složení Nicol Matějková a Veronika Dobešová (alt saxofon), Vít Novák (tenor saxofon) a Jan Řezníček (baryton saxofon).

Sledovat stále vyšší kvalitu orchestru je pro mě fascinující, ale vím, že to není zadarmo. Stojí to velké úsilí jak hráče orchestru, tak samozřejmě jejich učitele. Ale jako bonus ke zvládnutí hry na určitý nástroj a ke vší té práci s tím související, získávají naši žáci vlastnosti, které jsou pro život nesmírně důležité a které naší populaci čím dál víc chybějí. Ptáte se, jaké vlastnosti to jsou? Tak tedy v každém případě je to vytrvalost, zodpovědnost, spolehlivost, trpělivost…..a zároveň se jim posilují takové schopnosti, jako je sounáležitost s kolektivem, práce v týmu, nebo třeba vzájemné pochopení. Takže tihle mladí lidé se opravdu v životě jen tak neztratí!

A pokud se vám třeba zdálo, že dnes vypadali hráči orchestru nějak jinak, pak to nebylo pouhé zdání, byl to fakt – dnes se v premiéře představili ve zcela novém outfitu, a sice v nových tričkách, dokonce i s novým, moderním logem. Ale že jim to slušelo…..

 

Související obrázky: