Klavírní koncert

Na pódiu koncertního sálu ZUŠ Jirkov se v pondělí 17. června postupně vystřídali hned čtyři mladí klavíristé. Anna Olivíková a Nela Babjáková, v letošním roce absolventky I. stupně hry na klavír, Karolína Smítková, žákyně II. stupně a jako host student teplické konzervatoře,  bývalý žák naší školy, Adam Braun.

Spolu s jejich paní učitelkou Miroslavou Rakovou, která slovem provázela celý koncert, představili přítomným posluchačům hudbu několika staletí od baroka až po současnost. Začátek koncertu patřil baroknímu skladateli J. S. Bachovi a jeho Francouzské suitě, z klasicismu zazněla sonáta Mozartova a Beethovenova, světový romantismus reprezentovala hudba F. Mendelssohna – Bartholdyho a F. Chopina, ten český pak Smetanovy skladby Nevinnost a Přívětivá krajina. Lístek odvanutý Leoše Janáčka posluchače pozvolna přenesl do 20. století, které bylo dále zastoupeno hudbou arménského skladatele A. Chačaturjana a českého autora J. Vřešťála. Závěr koncertu patřil třívětému Concertinu v klasickém stylu pro dva klavíry americké skladatelky M. Mier.

Mladí pianisté se představili nejen jako sóloví hráči, ale také ve hře čtyřruční a šestiruční. Přítomní diváci se tak mohli přesvědčit nejen o různorodosti a šíři klavírního repertoáru, ale mohli i posoudit, jak velký kus cesty všichni účinkující urazili od svých prvních krůčků u klavíru. Ať už budou ve hře na klavír u nás v ZUŠ pokračovat, chystají se na další studium nebo se připravují na profesionální dráhu, přejeme všem hodně štěstí a aby jim jejich kladný vztah k hudbě vydržel co nejdéle.

Související obrázky: