World Championship 2019

 

V týdnu od 20.8. do 24.8. 2019 se konalo vrcholné klání mažoretek, World Championship. Do tohoto Mistrovství světa v mažoretkovém sportu, které se konalo v Praze, v hale Královka, se probojovali soutěžící na základě postupů, které získali v předešlých postupových soutěžích. Těmi byly nejprve kvalifikační kola a Mistrovství ČR, šampionáty jednotlivých zúčastněných zemí a evropský šampionát. Tímto sítem prošly všechny týmy se svými choreografiemi rozdělené do disciplín podle náčiní, formací a věku. Tyto soutěže, směřující až k této nejvyšší soutěži, zastřešuje organizace IFMS (International Federation Majorettes Sport). O tento sport již poněkolikáté projevila zájem i Česká televize a odvysílala již několik přímých přenosů i na ČT Sport.

Naše dvě skupinky mažoretek ze ZUŠ Jirkov, pod vedením učitelky Hany Šimkové, se na soutěžní sezónu opět připravovaly celý rok. Prvním týmem, který se probojoval až na tento světový šampionát, byla sedmičlenná mininiformace v seniorské kategorii v disciplíně pom-pom, která má název Roxis. I přes různé obtíže, které nastaly během srpnových tréninků se nakonec vypravila 20. srpna do Prahy zkusit své štěstí. Děvčata si se svou choreografií The Guardians of The Universe vysloužila od poroty sedmé místo.  Druhou skupinou byla sedmičlenná miniformace mladších dívek v juniorské věkové kategorii pod názvem Marionky. Ty soutěžily až v pátek 23.8. Ve velké konkurenci si dokázaly vybojovat s tématickou choreografií pod názvem Mermaids  s pom-pomy skvělé čtvrté místo.

Každým rokem je znát, jak stoupá celková úroveň v tomto estetickém sportu. Je čím dál tím obtížnější obstát a soupeřit nejen s  velkými týmy v ČR, které čítají např. až 100 členů, ale stoupající úroveň předvádí i týmy např. z Bulharska, Polska, které letos v mnoha disciplínách stanuly na stupních vítězů, což se v předešlých letech dělo jen sporadicky.

Je velmi chvályhodné, že mažoretky ze ZUŠ Jirkov se můžou pyšnit velkými úspěchy již po několik let. Za zmínku stojí získaný titul Mistryň světa v roce 2017 a  loňský titul 1. vicemistryň světa, které patřilo Rozalinkám, dále i  titul 2. vicemistryň, které si vybojovaly loni Marionky. Výkony a našich děvčat a jejich úsilí je výbornou reprezentací pro naše město. Děvčatům i jejich učitelce děkujeme za pěkná umístění v letošní sezóně a přejeme mnoho štěstí do té další.  

Související obrázky: