Jirkov má synagogu!

 

Velkým svátkem bylo pro Jirkovany úterý, 2. června 2021, kdy byla slavnostně otevřena zrekonstruovaná synagoga.

Povolení ke stavbě synagogy dala hraběnka Marie Gabrielle Longueval von Buquoy, rozená von Rottenhan. Synagoga vyrostla vedle řady stávajících židovských domků na pozemku červenohrádecké šlechty. Dostavěna byla v klasicistním stylu v letech 1846–1847 a krajský rabín David Pick z Teplic ji vysvětil v roce 1853. Svému účelu sloužila sporadicky do 30. let 20. století. Za druhé světové války byla synagoga využívána jako skladiště a dalších sedm desetiletí v ní sídlila sběrna druhotných surovin. V roce 2016 synagogu odkoupilo město Jirkov se záměrem ji opravit a využívat ke kulturním a společenským účelům. A to se podařilo, dle mého názoru skvěle a Jirkov tak má ode dneška další historický objekt, který může sloužit především ke kulturním účelům.

   

Hudební složku při slavnostním otevření synagogy obstarali učitelé naší školy, Zhanna Shepeleva (klavír) a Vilém Liebig (klarinet, saxofon) a později ještě žákyně naší školy, Veronika Klatovská (akordeon). Výzdobu objektu zajistili výtvarníci – Šárka Bečvářová a Ivana Švejkarová, bustu Žida vytvořil Štěpán Bílek.

Součástí akce byla i přednáška o židovských svátcích, kterou velmi zajímavě obstarala paní Zuzana Pavlovská z Židovského muzea v Praze, a ochutnávka košér vín z Českého vinařství Chrámce.

A když jsem viděla ty rozzářené obličeje přítomných, uvědomila jsem si, že synagoga může být nejen kulturním stánkem, ale zároveň i místem setkávání lidí a také místem pohody. A to si vlastně i přeji.

Související obrázky: