Vokal Jirkov na zámku

Po dvouleté covidové kulturní absenci se už svět vrací pomalu do normálu a my se vracíme s ním….

V úterý 10. května si všichni ti, kdo přišli na zámek Červený Hrádek, mohli užít hudební večer plný zpěvu, emocí, nadšení a výborné nálady. Konal se totiž společný večer dvou celkem rozdílných pěveckých těles – komorního smíšeného sboru Ventilky a Děčínského Pěveckého Sboru.

Sbor naší školy, Ventilky, vedený manželi Hánovými, asi představovat nemusím. Od roku 1998, kdy sbor vznikl, zorganizoval nejen v našem regionu mnoho koncertů a je pořadatelem sborového festivalu Jirkovský Písňovar. A právě Ventilky tenhle příjemný večer začaly.

Pak už pomyslnou pěveckou štafetu převzal náš host. Děčínský Pěvecký Sbor vede již od roku 1993 prof. PaeDr. Jiří Holubec, Ph.D. Repertoár sboru je zcela odlišný od repertoáru Ventilek. Jsou v něm písně duchovní i světské, umělé i lidové, autorů českých i zahraničních, současných i minulých. Na zámku představil sbor náročný repertoár a já měla, především ze skladeb Vítězslava Nováka, husí kůži! V programu zazněly skladby:

  1. A. Dvořák – Šípek; Holub na javoře (z Moravských dvojzpěvů)
  2. Z. Lukáš – Veselá kopa
  3. V. Novák – Zakletá dcera
  4. V. Novák – Neščasná vojna
  5. K. Jenkins – Charge; Benedictus
  6. G. Gershwin – I Can´t Sit Down; Oh Lawd, I´m On My Way

To, že má host večera odlišný program, nemohlo  sboru v žádném případě zabránit, zazpívat si v závěru koncertu, jako překvapení, písničku právě z repertoáru Ventilek – Zvony lady Karneval (arr. Luboš Hána). No a pak už si oba sbory střihly dvě společné skladby – Loudá se půlměsíc (Jean Gaston Renard, arr. Luboš Hána) a Proč bychom se netěšili (z opery Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany). A za tenhle úžasný závěr a samozřejmě i celý koncert si oba sbory i jejich sbormistři vysloužili standing ovation. Zaslouženě! Byl to hezký večer, přátelé….řekla bych, takový nabíjející…přesně takový, jaký teď všichni potřebujeme!

Poděkování nás všech patřilo také oběma klavíristům děčínského sboru, Ivě Šulcové a Michalu Janišovi, kteří se při náročných doprovodech pořádně zapotili!

Ale my, hostitelé, jsme tyhle vyčerpávající výkony kompenzovali kromě potlesku a květin alespoň výborným občerstvením…..

Související obrázky: