Koncertní turné Ventilek

Ventilky uspořádaly v termínu 11. – 15.9.2013 koncertní turné po Itálii. Alespoň malou ochutnávku z cesty jsem připravila i pro vás…

Na pozvání mužského sboru Claudio Monteverdi z italského města Ruda vyjel sbor Ventilky na koncertní turné. Po příjezdu do města Grado, kde se konal náš první koncert, jsme se chtěli jít po dlouhé a náročné noční cestě malinko opláchnout, osvěžit se a odpočinout si. Zamířili jsme proto k moři, vzali to nejnutnější a těšili se, jak všechnu únavu spláchneme v průzračné mořské vodě. Když jsme však přišli na pláž, usmívaly se na nás sice slunečníky a lehátka, jen to moře, to jsme pořád nějak nemohli najít. Hledali jsme dlouho a ušli velký kus cesty, ale moře prostě zmizelo a zůstalo jen bláto (odliv). Když po dlouhém hledání sbormistr Luboš Hána uviděl alespoň kousek moře v dálce, zaradoval se, vybalil opalovací krémy i brýle do vody a šťasten se uvelebil k odpočinku.

Krátkou chvilku volna využil každý ze členů Ventilek  po svém – někdo se slunil a koupal, aby spláchnul únavu z cesty, někdo kontroloval svoji fyzičku a další se pozvolna začali rozezpívávat a poté se již všichni museli ubytovat a hodit se do gala, protože nás očekávala starostka města Ruda, kam jsme byli pozváni.

V krásný teplý podvečer jsme tedy dorazili na první oficiální návštěvu a sice na radnici. Přijetí starostkou města Ruda bylo velmi přívětivé, proto jí Ventilky rády zazpívaly. Zároveň jsme se tu sešli s našimi hostiteli a mohli jsme uskutečnit první společnou zvukovou zkoušku.

Po přijetí na radnici měly oba sbory zvukovou zkoušku v kostele ve městě Ruda. Zkoušel se jak repertoár jednotlivých sborů, tak i společná skladba. Oba sbormistři – Luboš Hána i Matjaž Šček byli s výsledkem zkoušky spokojeni.Pak teprve následovala večeře a naši hostitelé popřáli k svátku sbormistryni Marii Hánové. Z fotky je vidět, jak velkou radost jí tím udělali…

Další dny pak byly nabité nejen hudbou, ale také historií a uměním. Naši hostitelé si pro nás připravili prohlídku krásného města Aquileia, kde se konal i náš první koncert. Prohlídka města byla velmi dlouhá a náročná, ale dozvěděli jsme se mnoho zajímavých věcí a viděli umění italských malířů, sochařů i architektů. Samozřejmě jsme využili příležitosti a v katedrále jsem si zazpívali, pro radost všech přítomných návštěvníků. Poslouchali s obdivem a nám to dělalo dobře…

Teprve když se sluníčko chystalo zapadat, byl ten správný čas pro koncert v Grado. Italové totiž mají ve zvyku pořádat koncerty až v devět hodin večer. Diváků se sešlo opravdu hodně a naše vystoupení se jim velmi líbilo. Nešetřili potleskem a emoce proudily katedrálou…byli jsme spokojeni.

Po koncertě nás čekala zasloužná večeře a my jsme konečně mohli předat našim hostitelům malé dárky a zazpívat jim českou písničku. Radost měli velikou a my taky, protože Jirkovské pivo, které jsme  dostali na cestu od MěÚ Jirkov, přijali italští zpěváci velmi rádi. Děkujeme!

Další den jsme absolvovali výlet do krásného městečka Cividale. Bylo nám líto, že nemáme více času na prohlídku, protože městečko bylo úplně pohádkové. Ale dle slov našich hostitelů nám předvedli úmyslně jen malou ukázku, abychom se k nim chtěli zase někdy vrátit. Tak uvidíme….

Z Cividale jsme pokračovali dál a navštívili Památník míru, který byl postaven jako pocta padlým v 1. světové válce (Ara Pacis Mundi). Bylo to krásné místo, které by jistě bylo škoda vynechat…všem se nám tu líbilo.

Výroba vína, na kterou jsme byli pozváni po návštěvě památníku, byla pro mnohé také velmi zajímavá. A co teprve vlastní ochutnávka…samozřejmě jsme majitelům poděkovali písní.

…a píseň následovala neplánovaně jen chvilku poté – a sice při obědě, kde současně probíhaly italské křtiny. Mladí rodiče nás požádali o zazpívání, my jsme jim vyhověli, a tak měla malá Rebecca hned několik kmotrů a kmotřiček.

Poslední koncert byl v krásném městečku Palmanova. Samozřejmě jsme si nejprve museli prohlédout, v jakém městě budeme zpívat a poznat něco málo z historie města. Koncert byl úžasný, publikum spokojené, také oba sbormistři měli z výkonů radost a nadšený byl i starosta města Palmanova, který nám velmi děkoval a byl dojatý. Těšíme se na vás zase u nás….

Rozloučení bylo velmi srdečné a dojemné. Našli jsme tu za těch pár dní plno přátel, kteří mají sborový zpěv stejně rádi, jako my a to nás spojuje. Večer tedy nemohl skončit jinak, než písněmi a tancem. Tlumočnice Zorka měla plné ruce práce, ale zvládla to na výbornou. Děkujeme!

A pak už nastal čas odjezdu a tak jsme si dlouhou cestu přes Alpy alespoň užili…

 

 

Související obrázky: