1. koncert vítězů soutěže

V měsíci únoru probíhají v naší škole každoročně soutěže hudebního oboru. Žáci všech nástrojových obsazení předvedou, co si za půl roku připravili a jejich výkony posoudí odborná porota z řad pedagogů. Pak následuje ocenění jejich výkonu formou diplomu a sladké odměny. Ovšem hodnocení projevu konkrétního žáka je velmi individuální a v mnoha směrech je důležitý úhel pohledu.

Někteří rodiče a žáci považují za úspěch pouze diplom s 1. místem. Jiní jsou spokojeni i s místem 2., popř. 3. Učitelé to mají mnohdy jinak. Oceňují, že se žák naučil své soutěžní skladbičky přesně podle toho, jak se v hodinách dohodli, jak nacvičili. Často mají žáci problémy s veřejnou prezentací, tedy učitel ocení i to, že žák dokázal trému překonat a zahrát přesně tak, jak měl připraveno. A tak je pro mnohé z učitelů vítězem i ten žák, který třeba na žádnou cenu nedosáhl. Ale dokázal zvítězit právě překonáním všech problémů a zahrál, jak uměl nejlépe. A to je často to největší vítězství!

Co se týče oceněných míst a diplomů – hodnotí se momentální výkon a za ten náleží soutěžícímu jedno ze tří míst. Je to krásný okamžik, ale musíme si uvědomit, že není trvalý. V příštím roce mohou být výsledky zcela jiné. A my se radujeme z toho, že naši žáci i jejich rodiče tohle respektují, fandí svým dětem a dobře vědí, že „štěstí je muška jenom zlatá“ a v dalších letech se třeba usadí na rameni jiného žáka.

A komu přálo štěstí právě v letošním roce a získal tu pomyslnou zlatou medaili, to si můžete poslechnout na dvou koncertech vítězů, které jsme pro vás připravili. Jsou velmi dlouhé, velmi pestré, přesto ale nezahrnují všechny soutěžící, kteří se na 1. místě umístili, je to jen malý vzorek. Ale já si myslím, že ten vzorek bude dostačující k tomu, abyste se radovali spolu s námi, jak šikovné a talentované máte děti a my žáky. Tak hodně štěstí všem! 

Související obrázky: