Ventilky a Cesta proti bolesti

Když jsem na webové stránky naší školy vkládala letní fotky a přání krásně prožitého léta, nepočítala jsem s tím, že bych během letních, prázdninových měsíců ještě něco nového vkládala. Ale víte, jak to chodí – člověk míní a život mění. Narychlo a zcela nečekaně přislíbil svoji návštěvu v Jirkově velvyslanec Slovinska v České republice, pan Leon Marc. A protože byl zhruba před rokem v naší škole na společném koncertě Ventilek a slovinského sboru Ipavska, projevil přání, zda by Ventilky nemohly opět přijít zazpívat. A co bychom neudělali pro sympatického a milého pana velvyslance – Ventilky se sjely z prázdninových destinací, nebo třeba zahrádek a přivítaly svým pohodovým zpěvem nejen pana velvyslance, ale také Milana Dzuriaka, který se spolu se svými bratry a otcem vracel ze třetí, poprvé zahraniční charitativní Cesty proti bolesti.

Tentokrát vyjel ze slovinského města Šentjur, se kterým naše město koncem června podepsalo Listinu o přátelství a spolupráci. Cesta mu trvala 18 dní, ujel 755 km, projel třemi státy a liboval si, že právě ve Slovinsku a v Rakousku byli lidé k cyklistům ohleduplní, vstřícní a projektu fandili. Svou charitativní Cestou proti bolesti totiž pomáhá Milan Dzuriak dětem, které jsou na tom po zdravotní stránce ještě hůře, než on – nemobilním, nevidomým, nebo s kombinovaným postižením. Letošní Cesta proti bolesti tak pomůže sedmileté Míše Bernardové z Otvic, která má kromě dětské mozkové obrny navíc Rettův syndrom a další vážné nemoci, které jí neumožňují v podstatě žádný pohyb. Peníze půjdou na nákup MOTOmedu, což je léčebný pohybový přístroj, který slouží k aktivnímu i pasivnímu procvičování dolních a horních končetin. Druhým příjemcem bude jirkovské sdružení PROHANDICAP, kterému fond koupí zvedák do auta, jímž rozváží postižené klienty. 

A tak i přes černou oblohu, která těsně před zahájením akce spustila v to úterní odpoledne nad Jirkovem pořádný slejvák, se v Kostelní ulici sešla parta lidí, kteří fandí dobré věci. I to počasí se nakonec umoudřilo, takže když cyklisté konečně dorazili, když pan velvyslanec připravil k předání symbolický šek na 500 eur, kterým přispěli občané ze slovinského Šentjuru, nebylo po dešti ani památky. Když se totiž dějí dobré věci, musí být nutně i dobré počasí! Jsem ráda, že jsme u toho byli, a že Jirkovákům stále není lhostejné neštěstí druhých.

Že se cyklisté malinko zpozdili, to nám vůbec nevadilo – deštníky už jsme mohli uklidit, bylo příjemně, povídalo se, smálo se, každý si čas trávil podle svého…

Starosta, místostarostka i pan velvyslanec přiblížili všem přítomným význam Cesty proti bolesti a děkovali všem, kteří celý projekt sledují, fandí mu, nebo sami přispívají….a samozřejmostí bylo předání zajímavých dárků….

Milan Dzuriak se s přítomnými v krátkosti podělil o své zážitky z daleké cesty a z kolekce piva měl upřímnou radost….

Vedení města – pan starosta Radek Štejnar, paní místostarostka Dana Jurštaková i pan velvyslanec Leon Marc měli dobrou náladu, protože se podíleli na dobré věci….

A pak už se všichni fotili a povídali se všemi a dobrá nálada byla všude kolem…. prostě takový bezva den.

 

Související obrázky: