Česko-německý projekt Kolokvium múz

Již po několik let vždy v červenci vyráží  skupina našich žáků na česko – německý projekt. Nejinak tomu bylo i letos. 15. července se vydalo  šest děvčat z různých oborů naší školy  spolu s učitelským doprovodem  do saského Ehrenbergu, sídla kulturního střediska Centro Arte Monte Onore. Zúčastnili se multimediálního projektu s názvem Kolokvium múz. Sedm dní strávili v romantickém prostředí bývalého zámku pod uměleckým vedením režiséra Giorgia Furlana, na dva dny se pak všichni přemístili na zámek Červený hrádek.

Během projektu, jehož námětem byla řecká mytologie, uplatnili účastníci všechny obory umělecké činnosti. Výsledkem pak byla dvě závěrečná představení na jirkovském Červeném hrádku.

Hned první den se všichni  pustili do tvorby linorytů na téma řeckých múz. Ty pak byly použity jako podklad ke grafickému zpracování plakátů a letáčků. Z jejich námětů byly také vytisknuty tři pohlednice.

Další fotografie si můžete prohlédnout ve Fotogalerii.

Nebyly nalezeny žádné obrázky

Velkou část projektu zabralo budování výtvarného labyrintu. Pod vedením „hlavní architektky“ Pavlíny Procházkové  vznikl nejprve malý model z latěk. Podle něj pak pracovníci centra vytvořili velký labyrint z dřevěných hranolů. Kreativitu a fantazii pak všichni uplatnili při tvorbě stěn labyrintu, které byly vytvořeny různými výtvarnými technikami, za použití pestré palety materiálů.

Jako podklad pro představení si účastníci projektu  sami nahráli hudbu a namalovali diapozitivy pro světelnou projekci. Hodně legrace si všichni užili při výrobě masek a kostýmů.

Jak se vše podařilo, mohli diváci posoudit na dvou představeních na Červeném hrádku v neděli 24. července. Odpolední představení bylo navíc spojeno s prohlídkou labyrintu, večerní zase obohaceno světelnou projekcí na zdech zámku. Účastníci projektu zavedli diváky ve svém příběhu do světa řecké mytologie, když sehráli příběh o řeckém staviteli labyrintu Daidalovi, o bájném netvorovi Mínotaurovi, který byl zabit hrdinou Théseem.

Projekt se uskutečnil díky finanční podpoře Euroregionu Krušnohoří.


Související obrázky: