Ventilky – 25 let!

Ventilky jsou komorní smíšený sbor Základní umělecké školy Jirkov. Vznikl před 25 lety, a tak uspořádal v soboru 25.11.2023 výroční koncert na zámku Červený Hrádek. Koncert to byl dlouhý, protože za 25 let se toho zazpívá…a prožije….jak vtipně moderovala jedna z členek sboru, Dita Vrbová. Proto i dnešní moje reportáž bude poněkud obsáhlejší. Taková událost přece nejde jen tak přejít třemi fotkami!

Sbor si prošel postupným vývojem, kdy se ze žáků stali studenti, poté pak dospělí lidé, kteří se stěhovali za zaměstnáním… ženili a vdávali se….postupně se členky sboru staly maminkami….prostě žijí život, jako ostatní lidé. Ale navíc se každý týden scházejí, aby se věnovali tomu, co mají rádi – hudbě, konkrétně sborovému zpěvu. Za těch 25 let toho dokázali opravdu hodně a v sobotu stáli na pomyslném podiu, aby přítomným posluchačům předvedli to, co doteď zvládli a to, co mají jejich příznivci tak rádi.

Oslava narozenin se neobejde bez hostů a dárků, takže ani tento narozeninový koncert nebyl v tomto směru výjimkou. Hostem byl sbor Oktet z Prahy, se kterým je pojí dlouholeté přátelství. Dalším hostem bylo vokální těleso ExperiPent, jež vzniklo v podstatě z členů Ventilek. A nesměl chybět Pavel Houfek, letitý kamarád, který do Ventilek tak nějak patří, přestože s nimi pravidelně nezpívá. Ale takovou událost si nemohl nechat ujít, přijel sbormistrovi popřát k významnému a kulatému výročí,  a když už tady byl, tak si s Ventilkami i zazpíval. Stejně, jako některé z bývalých Ventilek, které už bydlí o mnoho kilometrů dál….

Ti odvážní, kteří se nezalekli sněhu a mrazu a přišli v ten sobotní podvečer na zámek, jistě nelitovali a odměnou jim bylo pohodové poslouchání….vzpomínání….a bezva muzika i atmosféra koncertu. Snad je potěší pár fotek z tohoto mimořádného koncertu, které jim ty magické okamžiky připomenou a vám, kteří jste z nějakého důvodu prostě přijít nemohli, tak snad alespoň trošku navodí tu nezapomenutelnou atmosféru, na kterou budou jistě všichni přítomní dlouho a rádi vzpomínat.

 

Tak pojďte, prosím, dál……..Ještě poslední zkouška….společná píseň…..jééé, ahooooj…tebe už jsem dlouho neviděla…..jo, asi 10 let…..nebo víc?…..to snad není pravda – tohle na fotce, že jsem já?…..a támhle to je Luboš?….to mu bylo snad 20! Ne, bylo mu 25! A založil komorní smíšený sbor Ventilky! Zazpívalo se pár písniček…uspořádalo několik koncertů…vyhrálo plno soutěží….a najednou je to 25 let! Kdo by to byl řekl…..


A pak už začal samotný koncert a Ventilky se předvedly v plné parádě! V prvním bloku písní představily i několik novinek….


…….a začali přicházet gratulanti…..tím prvním byl Oktet Praha. Program Oktetu byl pestrý a precizní, ostatně jako vždy. Diváci byli jejich výkonem nadšeni a dávali to svým bouřlivým potleskem jasně najevo!


Dárek pro Ventilky a jejich sbormistra, Luboše Hánu, byl velmi důkladně promyšlen. Především 25 letý rum Malteco bude jistě v dalších letech sbormistra nabíjet a dodávat mu potřebnou invenci!


Ale konec dojímání, po gratulacích Oktetu přidaly Ventilky další sadu písní. Tentokrát to byly staré, známé pecky, které si s nimi zazpívali i bývalí členové sboru, kteří na vzpomínkový koncert dorazili.


Daším hostem, kterého jsem již zmínila, bylo vokální těleso ExperiPent, ve složení Pavel Zmátlo, Aleš Horák, Eva Rohnová, Lucie Soukupová a Martin Soják. Píseň Mas Que Nada, v jejich podání, byla příjemným zpestřením večera.


V dalším bloku Ventilek se velmi nenápadně připomnělo i osobní výročí sbormistra (50 let!) a tak mohl předvést všem přítomným i nový sbormistrovský oblek! Jak je z fotek patrno, užil si to!


A pak už koncert vrcholil a přišel na řadu i narozeninový dort. Ještě předtím však dorazil i zmiňovaný a příležitostný člen Ventilek, Pavel Houfek, spolu s dalšími cyklisty, kamarády, aby Lubošovi popřáli. Nevadí, že přijeli pozdě, a tak nějak ne úplně ve smokingu. Důležité bylo právě to upřímné přání, a jistě se hodí i cestou posbíraná finanční částka, kterou má sbormistr použít na koupi nového kola, aby i on mohl nosit ten úžasný cyklistický dres.


A jako malé penále za mírně pozdní příchod, zazpíval Pavel Houfek spolu s Ventilkami jednu z písní Elánu, Čakám ťa láska. A tím bylo vše prominuto…..


A tahle píseň Elánu odstartovala poslední, závěrečný blok Ventilek, kde zaznělo ještě několik písní Elánu, duet Byl by hřích, nebo třeba oblíbená píseň Engel od Rammsteinu…..A pak už jen opravdu poslední píseň, Gloria z Missa Kenya, ve které vystoupili všichni, kdo zpívat přijeli. A protože publikum si žádalo přídavek, všichni společně uzavřeli ten sobotní, sváteční a výroční koncert Ventilek písní Baba Yetu. A nemohli vybrat lepší píseň – složil ji  Christopher Tin pro počítačovou hru Civilization IV. v roce 2005. V roce 2009 se stala součástí jeho alba Calling All Dawns. Píseň se dočkala mnoha předvedení na pódiu a do svých repertoárů ji zařazují sbory po celém světě. Je to první píseň pro počítačovou hru, která dostala cenu Grammy (2011).  Je to modlitba Páně (Otčenáš) ve Svahilštině.


Myslím, že ten úžasný raut po koncertě, který skvěle připravil personál zámku Červený Hrádek, byl tou pravou tečkou, kterou si účinkující zasloužili. A krásně se při něm probíraly zážitky z koncertu….i nečekaná, příjemná setkání….Za perfektní servis a velkou ochotu a vstřícnost bych ráda poděkovala řediteli zámku, panu Marku Lukášovi!


A pak zazvonil zvonec, milí přátelé a pohádce o tom čarokrásném i tajuplném zámku a o stejně čarokrásném výročním koncertě Ventilek, je konec. 

Související obrázky: