Oči dokořán 2024

Soutěžní přehlídka Oči dokořán se koná jednou za tři roky a vyhlašuje ji MŠMT ČR. Žáci základních uměleckých škol z celé republiky do ní přihlašují plošné a prostorové práce, výtvarné řady, projekty a akce, multimediální tvorbu a fotografie. Krajské kolo soutěžní přehlídky výtvarných oborů pro Ústecký kraj se konalo 26. dubna 2024 v ZUŠ Most, Moskevská 13, kde se sjeli učitelé výtvarných oborů z téměř dvaceti ZUŠ. Učitelé se spolu se svými žáky mohli věnovat libovolnému tématu nebo využít celostátně vyhlášené téma „Barva je dobrá“. Za naši školu se přehlídky zúčastnily učitelky výtvarného oboru, které v Mostě začátkem dubna instalovaly práce svých žáků. Šárka Hromádková se svými žáky přihlásila cyklus jednotlivých prací spojený jedním tématem „Co barva umí“. Žáci se výtvarně zamýšleli nad tím, co všechno barva dokáže, jak může tvořit realitu i abstraktní pojem a objevovali její možnosti. Ivana Švejkarová přihlásila do přehlídky jednotlivé práce (tzv. jednotlivosti) tří starších žákyň, které letos absolvují. Všechny tři si vybrali téma „Barva je dobrá“ a využily barevné spektrum v ženském torzu a portrétech.

Odborná porota byla složená z výtvarníků – předsedkyní poroty byla Dita Průchová ze ZUŠ Český Krumlov, členové poroty – Eva Císařová (ZUŠ Evy Randové Ústí n/L.), Iva Kolorenčová (sklářská výtvarnice, Muzeum Teplice), Dagmar Myšáková (PF UJEP Ústí n/L.).

Veřejná porota krajské přehlídky byla rozložena do celého dne, učitelé s porotou museli projít celou galerii prací a své práce porotě představit a vysvětlit jednotlivé výtvarné kroky. Byla to pěkná akce, na kterou se učitelé výtvarných oborů těšili. Byla to opět jedinečná příležitost, kdy se výtvarníci sešli a měli možnost si popovídat a probrat všechny své starosti i výtvarné nápady.

Cyklus jednotlivých prací spojený jedním tématem „Co barva umí“ získal stříbrné pásmo,  v jednotlivostech na téma „Barva je dobrá“ získala bronzové pásmo Leona Pejcharová za svou „Afričanku“.

Související obrázky: